Cap Bon
De tuin van Tunesië

Hammam Al Ghezzaz

Hammam Al Ghezzaz is een gastvrije kustgemeente in het Noord-Oosten van Tunesië die haar authenticiteit heeft weten te bewaren. Het strand is een  van de mooiste van de wereld en ligt op een boogscheut van verschillende culturele bezienswaardigheden. Kelibia, Kerkouane en El Haouaria zijn de buurtsteden. Iets verder liggen Grombalia, Korbous en Nabeul. Hammamet ligt op 1,5 uur rijden. De hoofdstad Tunis (Carthago, Sidi Bou Said, Bardo museum, medina, …) is in 2 uur te bereiken.

Indien gewenst kunnen wij bezoeken en/of rondreizen organiseren.

‘Heel het land was verdeeld in moestuinen en goed bevloeide boomgaarden […]. Langs de weg stonden fraaie, witgekalkte landhuizen, die de welvaart van de streek weerspiegelden. Het land was beplant met wijnstokken, olijfbomen en allerlei soorten fruitbomen en kudden runderen en schapen graasden op de vlakte.’ Diodorus Siculus (1ste eeuw v.C.)

Kerkouane

15 km - 15 minuten

Hier is een Punische vissersstad gevonden; de half overeind staande muren geven een heel ongeschonden beeld van wat de stad ooit moet geweest zijn. Behalve van de zee leefden de inwoners van de fabricage van een purperen verfstof met als grondstof de purperslak of murex.

Kerkouane behoort tot het werelderfgoed van de Unesco en ligt op 15 minuten van residentie Stern (Hammam Al Ghezzaz).

Zeker voor geïnteresseerden in de Punische beschaving, maar ook voor de leek, een must.

Kelibia

5 km - 10 minuten

De visvangst staat voor de circa 43 000 inwoners (in 2004) centraal. De haven is dan ook één van de belangrijkste van Tunesië. Het fort – Bourge de Kelibia – werd door bijna alle beschavingen die Cap Bon heeft gekend beïnvloed. Hoe dicht Tunesië bij Italië ligt wordt hier goed duidelijk; bij helder weer is het Italiaanse eiland Pantelleria duidelijk zichtbaar.
Haar mooie stranden, waaronder Mansoura, maken het een populaire toeristische bestemming.
De ‘Muscat de Kélibia‘, een fruitige droge wijn die in de regio wordt geproduceerd, is beroemd in het hele land.

Nabeul

65 km - 1 uur

Op het heerlijke groene schiereiland Cap Bon met zijn milde zeelucht liggen Hammamet en Nabeul, twee grote vakantieplaatsen die beroemd zijn om hun langgerekte zandstranden en de mooie turquoise zee.

Nabeul is een belangrijke kunstnijverheidsstad, voornamelijk bekend voor de keramiek. De stad kent een vrolijke, gemoedelijke sfeer, waar een verfijnde manier van leven bewaard is gebleven.

Hammamet

80 km - 1 uur 15 minuten

Hammamet, waar Rommel zijn laatste veldslag in Afrika verloor en Churchill zijn memoires schreef. Met zijn bekoorlijke medina binnen de goudgele stadswal en zijn tuinen met bougainvillea’s, vetplanten, hibiscus- en jasmijnstruiken is Hammamet een bijzonder charmante plaats.

El Haouria

25 km - 30 minuten

Naast een vissersdorp is El Haouria het Tunesische centrum van de valkenjacht. De mannen vangen de valken en sperwers in de bossen nabij het dorp. Het eerste weekend van mei vindt het Festival de l’Epervier plaats met deze oude jachttraditie als middelpunt.
2 km buiten El Haouria liggen de steengroeven van Ghar El Kebir, waar de stenen voor het Punische Carthago werden gedolven. Wie van een ruige kustlijn houdt, moet zeker de stranden van El Haouria bezoeken.

Korbous

75 km - 1 uur 15 minuten

Aan een inham van de rotsachtige kust ligt het kuuroord Korbous, in de oudheid bekend als Aquae Carpitanae (‘wateren van Carpis’). Vroeger kwamen rijke inwoners van Carthago hierheen om verlichting te zoeken voor hun artritis, reuma en voetklachten; tegenwoordig zijn de baden vooral populair bij vakantiegangers uit Tunis.

 

Carthago

115 km - 2 uur

Carthago, beginpunt van Hannibal’s tocht over de Alpen; de stad die uiteindelijk volledig verwoest zou worden door de Romeinen. Er blijft erg weinig over van de glorievolle stad van weleer. De meest indrukwekkende ruines zijn de thermen van Antoninus Pius en het theater.
Carthago ligt op ongeveer 10 km ten oosten van Tunis en op ongeveer 2 uur rijden van Residentie Stern (Hammam Al Ghezzaz).

Sidi Bou Said

115 km - 2 uur

Sidi Bou Said is een mooie buitenwijk van Tunis gelegen op een klif aan de Middellandse Zee. Van hieruit heeft u een prachtig uitzicht over de baai van Tunis. Het stadje vertoont gelijkenissen met Griekse stadjes als Mykonos, alleen dan overgoten met een Arabisch-Afrikaanse saus. Het is een populaire plek onder kunstenaars.

 

El Djem

235 km - 3 uur

El Djem  staat vooral bekend om het enorm grote en goed bewaard gebleven Romeins amfitheater. Het is het grootste amfitheater van het Afrikaanse continent en na het Colloseum in Rome het grootst bewaarde amfitheater.  Het amfitheater bood plaats aan ongeveer 35.000 toeschouwers en werd in 1979 door Unesco tot werelderfgoed verklaard. Je kan rondlopen op verschillende verdiepingen van het enorme bouwwerk.  ’s Zomers worden er regelmatig (klassieke) concerten georganiseerd.